Thursday, July 17, 2008

Kod Amalan Untuk Mencegah dan Mengendalikan Kes Gangguan SeksualDalam satu situasi, seorang pensyarah tiba-tiba merapatkan badannya pada tubuh seorang pelajar perempuan yang sedang bertanyakan sesuatu tugasan. Melihatkan keadaan itu, pelajar tersebut berasa ‘seriau’ dan tidak selesa, namun tidak berani bersuara kerana bimbang pensyarahnya akan menggagalkan tugasannya. Dalam situasi lain, seorang bos sering tertekan dan terganggu emosinya apabila sering diusik oleh seorang staf wanita yang dengan sengaja ‘mendedah di sana-sini’ sambil ‘menggesel-gesel’ ketika diminta melakukan sesuatu tugas. Berdasarkan perlakuan-perlakuan tersebut, apakah yang boleh ditanggapi? Apakah pula tindakan yang mesti dilakukan jika kita mengalami situasi sedemikian?

Barangkali ramai di antara kita tidak mengetahui apakah sebenarnya gangguan seksual, sedangkan perkara ini mungkin telah berlaku dan menghantui diri kita sejak sekian lama. Mengikut definisi Kamus Dewan, seksual bukan bererti melakukan perbuatan seks. Namun secara mudahnya, gangguan seksual dapatlah difahami sebagai suatu perbuatan mengusik atau mengacau seseorang pada sifat-sifat jantinanya sehingga menimbulkan ketidaktenteraman, kegelisahan, ancaman, tekanan emosi dan seumpamanya. Ia boleh terjadi bukan sahaja kepada wanita, tetapi juga kepada lelaki dan tidak terhad kepada pegawai atasan ke atas kakitangan bawahannya sahaja. Ia juga tidak terhad kepada berlainan jantina, malah boleh dilakukan oleh lelaki terhadap lelaki atau perempuan terhadap perempuan. Ia merentasi jurang gender dan status.

Sebagai tanda sokongan terhadap seruan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Dr Ng Yen Yen, yang berhasrat mewajibkan para pekerja mengikuti kursus berkaitan gangguan seksual, maka Universiti Malaya telah mengambil inisiatif menerbitkan buku ‘Kod Amalan Untuk Mencegah dan Mengendalikan Kes Gangguan Seksual di Universiti Malaya’ sebagai rujukan dan pendedahan berkenaan gangguan seksual bukan sahaja kepada kalangan staf, tetapi juga pelajar-pelajar Universiti Malaya. Hal ini bertujuan untuk mewujudkan persekitaran pembelajaran dan pekerjaan yang sihat dan selamat, bebas daripada sebarang perbuatan diskriminasi atau keganasan. Malah, bagi kakitangan perkhidmatan awam juga, peraturan berkaitan gangguan seksual ini telah lama diwujudkan seperti pada Peraturan 4A yang terkandung dalam Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993. Sementara itu, Kod Amalan Untuk Mencegah dan Membasmi Gangguan Seksual di Tempat Kerja telah diterbitkan oleh Kementerian Sumber Manusia pada tahun 1999 bertujuan menghasilkan persekitaran kerja yang bebas daripada elemen-elemen negatif berbentuk seksual.

Inisiatif yang diambil ini haruslah dipuji dan dicontohi, terutamanya bagi institusi-institusi pengajian tinggi (IPT) memandangkan mereka yang terlibat sebagai mangsa gangguan seksual lazimnya takut untuk bersuara dan mengambil sebarang tindakan ke atas pihak yang mengganggu berikutan kebimbangan digagalkan sesuatu tugasan (jika mangsa tersebut seorang pelajar) atau dibuang kerja (jika mangsa seorang staf). Pada tahun 2006, sebanyak 2,023 kes berkenaan gangguan seksual telah dilaporkan dan sebanyak 1,646 kes berjaya diselesaikan. Adakah gangguan seksual hanya berlaku seperti pada perangkaan yang tertera? Apakah kita hanya mahu membiarkan diri kita terus ‘diperkotak-katikkan’ dengan membiarkan individu-individu terbabit bebas-lepas tanpa sebarang tindakan undang-undang?

Justeru, adalah menjadi tanggungjawab setiap warganegara Malaysia, khususnya mereka yang terlibat dalam suatu bentuk perhubungan sosial seperti staf dengan pegawai atasan, guru dengan pelajar, doktor dengan pesakit dan sebagainya untuk mengambil berat berkenaan kod amalan untuk mencegah dan menangani gangguan seksual. Hal ini demikian bagi memberi pendedahan maklumat serta kesedaran berkaitan gangguan seksual yang mungkin dialami. Dengan itu, langkah perlindungan dan tindakan sewajarnya dapat dibuat mengikut prosedur yang betul bagi mendapatkan tindakan segera terhadap kes-kes yang berlaku.


1 comment:

Anak Muda Reform said...

salam..sangat setuju pres..tapi aku nasihatkan, PMIUM diskusikan secara terbuka, keluar rsalah penerangan, mane pergi gerakan HEWI??risalah suria, memang macam biskut chipsmore, sekejap ada sekejap tak ada..ini isu HEWI, PMIUM, mesti fokus isu, kena kenal pasti isu mane yang jeust respon..main pakai bedal je, maslaah gak tuh..hati2..