Monday, September 8, 2008

HAYATI SIRAH RASULULLAH: SEMANGAT BADAR KUBRO YANG MEMBARA

Aduhai saudara!
Badar al Kubro bukan kisah semata
Sekadar diperagakan mengikut musim-musim
untuk mempamirkan bahawa kalian sudah cukup kuat menghayati agama
namun itulah kisah yang perlu ditelusuri sejarahnya

Badar Al Kubro sebenarnya mengkisahkan segala-galanya
disana ada kisah keimanan……….
keperkasaan,keberanian,kepahlawanan,keikhlasan dan erti sebenar setiakawan persaudaraan

Dan terlebih penting dari itu semua
disana ada kisah ketaatan mutlak kepada Allah dan Rasul Suruhan
maka berbondong-bondonglah …..turun dari langit tentera yang tidak kelihatan
sehingga tertewaslah penuh aib golongan kuffar yang menafikan keagungan Tuhan
Lantas kelompok kecil yang serba kekurangan itu mencatatkan sejarah
yang akan terus dirakam sehingga akhir zaman………bahawa
kemenangan hakiki bukan kerna aparat dan persenjataan
sebaliknya kerna keyakinan dan keimanan….
bahawa hanya Islam sahajalah yang menjamin kesejahteraan,kebebasan,kebenaran
dan keadilan…..

Semoga berbahagialah kamu Sayiddina Hamzah
dan sekian para syuhadah Badar
bersiar riang disyurga Tuhanmu
menghirup segala kelazatan dan kenikmatan didalamnya
kekal abadi ……….sebagaimana yang telah dijanji
Rasul Pilihan dan Pencipta Yang Maha Suci.

Di petik daripada;
Rajunatapa ks Ramadhan 18 1423.

17 Ramadhan, 2 hijrah - Badar Kubro - Berlakunya peperangan Badar di dalam bulan ini, dalam keadaan mereka berpuasa di tengah-tengah padang pasir yang panas!..Peperangan Badar merupakan salah satu peperangan daripada siri-siri peperangan pada zaman Rasulullah. Istimewanya peperangan ini apabila 313 tentera muslimin mampu mengalahkan tentera musyrikin yang bilangannya adalah tiga kali ganda besarnya. Kemenangan yang diraih dengan penuh kesabaran, kesungguhan dan keyakinan ini adalah hasil dari motivasi yang diberikan oleh baginda Rasulullah s.a.w kepada para sahabat tersebut. Begitu juga pertolongan daripada Allah disebabkan penyerahan serta tawakkal kaum muslimin pada ketika itu.

Peperangan ini dinamakan Badar disebabkan nama tempat berlakunya peperangan (kawasan mata air). Peperangan ini bukanlah satu perang yang di rancang. Tidak ada niat di pihak Rasulullah dan tentera muslimin untuk berperang melainkan hanyalah untuk merampas kembali harta mereka yang ditinggal di Makkah.Tentera muslimin ini terdiri daripada golongan hamba serta petani, pedagang serta mereka yang telah teraniaya. Marilah kita bandingkan kekuatan jentera atau ketenteraan di pihak muslimin dan musyrikin pada ketika itu. Tentera muslimin hanya mempunyai kekuatan jentera sebanyak 313 orang tentera sahaja beranding tentera musyrikin sebanyak 950 orang berserta perisai. Unta yang di miliki oleh muslimin hanyalah 70 ekor berbanding lebih 900 ekor di pihak musuh. Hanya 2 ekor kuda kepunyaan tentera muslimin manakala 200 ekor kuda kepunyaan tentera musuh.Manakala tentera Quraisy mepunyai wanita-wanita yang menjadi pembakar semangat mereka.
Berikut merupakan sedikit catatan mengenai Badar Kubro ini.


Nama- Ghazwah Badar Kubro
Tempat-Berhampiran wadi Rahqan
Tarikh-17 Ramadhan 2 Hijrah

Kekuatan tentera-

1.Tentera mujahidin 313, 2 tentera berkuda(Zubair bin Awwam dan Miqdad bin Al-Aswad dan 70 ekor unta( seekor dikongsi tiga orang). Panglima tertinggi ialah Rasulullah.

2.Pemegang panji-panji putih pasukan Islam.Mus’ab bin Umair. Tedapat 2 ketumbukan iaitu muhajirin dan ansar.

3.Bendera Muhajirin dipegang oleh Ali bin Abi Talib dan Ansar oleh Saad bin Mu’az.

Tujuan/sebab peperangan-

1.memintas kafilah Abi Sufyan yang pulang dari syam

2.Abi Sufyan yang mengetahui rancangan itu meminta bantuan dari pihak Quraisy Makkah untuk menggagalkan rancangan pasukan tentera Islam.

3.Apabila selamat sampai ke Makkah, Abi Sufyan mengutus surat supaya tentera Quraisy kembali ke Makkah tetapi Abu Jahal terus berkeras dan mengajak untuk berperang.

4.Akhirnya, berlakulah peperangan Badar Kubro ini.

Akhirnya, tentera Islam telah mencapai kemenangan yang gilang gemilang. Hanya 14 orang syahid berbanding 70 anggota musuh ditewaskan serta 70 ditahan. Tawanan ini di bebaskan dengan tebusan. Bagi mereka yang tidak mampu menebus perlu mengajar 10 orang anak muslimin membaca dan menulis. Inilah kejayaan hasil keijaksanaan Rasulullah berserta pertolongan Allah kepada orang Islam yang tunduk dan patuh pada perintahnya. Kita juga dapat melihat di dalam perang ini keberanian sahaat untuk mati syahid kerana di dalam Islam hanya ada 2 kemungkinan sama ada menang ataupun syahid.


Semangat dan ruh jihad yang sebeginilah yang diharapkan sentiasa menjadi inspirasi umat Islam keseluruhannya agar sirah Rasulullah ini diteladani dan diambil pengiktibarannya. Saya menyeru kepada semua agar di bulan ramadhan yang mulia ini kita memperbanyakkan amal kita serta bermunajat kepada Allah agar diberi kekuatan serta keimanan yang tinggi seterusnya mencapai darjat takwa di sisiNYA.

::Selamat Menunaikan Ibadah Puasa::

1 comment:

moshi-moshi said...

semoga kita dapat berjihad melawan nafsu di bulan yg penuh keberkatan ini!!
salam ukhwah buat saudara..